Keväällä 2008 päätin hakea opiskelemaan farmasiaa Kuopioon ja keväällä 2009 toteutin aikomukseni, luin pääsykokeisiin ja pääsin sisään. Alla on pätkä ennen opintojen aloitusta tehdystä ennakkotehtävästä, jossa vastaan kysymykseen: "Miksi päätin lähteä opiskelmaan farmasiaa."

Ensimmäisen kerran ajatus farmasian opinnoista tuli vuonna 2003. Olin juuri valmistunut biokemistiksi Oulun yliopistosta ja gradua tehdessäni olin oivaltanut, että tutkimustyö ei välttämättä ole minua varten. Vaihtoehtoja miettiessäni päätin hakea samana vuonna alkavaan Oulun ja Kuopion yliopistojen yhteistyönä järjestettyyn farmaseuttien muuntokoulutukseen. Valitettavasti filosofian maisterina en päässyt edes pääsykokeeseen ja päädyin tekemään väitöskirjaa Oulun yliopiston Lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Tutkijan tie yliopistolla on valitettavan kivinen. Vaikka minulla on ollut onni saada neljän vuoden määräaikainen virkasuhde, ei se muuta sitä tosiasiaa, että tulevaisuus näyttää pätkätöiden, apurahojen ja epävarmuuden sävyttämältä. Yliopiston ulkopuolelta taas tuntuu olevan hankala löytää töitä, varsinkin kun en ole valmis muuttamaan Etelä-Suomeen. Kaksi vuotta sitten ajatus farmasian opiskelusta tuli uudelleen mieleen ja päädyin Kuopion yliopiston internet-sivuille. Niitä selatessani huomasin Lääkeainekemian maisterikoulutuksen. Se tuntui sillä hetkellä hyvältä idealta, hain ja sain opiskelupaikan. Kuopioon oli tarkoitus päästä muuttamaan kahden vuoden sisällä ja ensimmäisenä opiskeluvuotenani suoritin niitä muutamia kursseja, jotka tenttimällä oli mahdollista suorittaa.

Koskaan aiemmissa opinnoissani en ole tuntenut sellaista kiinnostusta opetettavia asioita kohtaan sekä halua oppia, kuin farmasian kursseja suorittaessani. Samalla on vahvistunut halu työskennellä farmaseuttina tai proviisorina, ei niinkään lääkeainekemistinä. Koska takana on useiden vuosien opiskelu ja elämä on rakennettu tänne Ouluun, päätin tässä vaiheessa hakea farmaseutin koulutusohjelmaan. Valitettavasti väitöskirja ei ole edennyt niin nopeasti kuin olisin toivonut, joten vielä en ole valmis muuttamaan Kuopioon. Aluksi oli tarkoitus siirtää opintojen aloitusta vuodella, mutta lopulta päädyin kuitenkin ilmoittautumaan läsnäolevaksi. Tulevan vuoden aikana suoritan vielä ne muutamat kurssit, jotka Oulussa asuen pystyn.

Tiivistettynä: päätin lähteä opiskelemaan farmasiaa saadakseni työskennellä alalla, jolla toivottavasti viihdyn, sekä saadakseni varmemman ja turvatumman työpaikan myös tulevaisuudessa.