Lihaskunto: Kuntosali/bodypump

Tiistaina sain uuden kuntosaliohjelman. En hoksannut sanoa Sannalle, että meidän juoksukalenteriin on merkattu kuntosaliharjoittelua vain yhdelle päivälle, ja hänpä oli tehnyt minulle kaksijakoisen ohjelman. Ei siinä mitään, sellaista olen välillä itsekin miettinyt ja lupasin mahduttaa toisenkin päivän johonkin. Ohjelma on nyt tehty ajatellen tätä orastavaa juoksuharrastusta

Ohjelma:

1. päivä: Ala- ja ylävartalon ojentajat, vatsa
1. Jalkakyykky 3 x 8-10
2. Askelkyykky 3 x 8-10/jalka
3. Polven ojennus laitteessa 2 x 12-15
4. Pohjeprässi seisten 2-3 x 12-15
5. Penkkipunnerrus 3 x 8-10
6. Pystypunnerrus 3 x 8-10
7. Ojentajapunnerrus taljassa 2 x 12-15
8. Vatsapunnerrus laitteessa 3 x 12-20
9. Lantion nostot matolla 3 x 12-20
 
2. päivä: Ylä- ja alavartalon koukistajat, keskivartalo
1. Ylätaljaveto eteen 3 x 8-10
2. Vaakasoutu 3 x 8-12
3. Hauiskääntö taljassa 2 x 12-15
4. Suorin jaloin maastaveto 3 x 10-12
5. Polven koukistus laitteessa 3 x 12-15
6. Selän ojennus laitteessa 3 x 15-20
7. Sivutaivutus käsipainoilla 3 x 15-20
8. Vartalon kierto laitteessa 3 x 15-20

Osa liikkeistä olikin tuttuja aikaisemmista ohjemista, mutta nyt Sanna latasi painot . Vaikka olen viime aikoina uskaltautunut laittaan niitä enemmän, niin en näköjään vielä tarpeeksi...

Minun toiveeni ohjelmasta oli, että sen voisi kokonaisuudessaan suorittaa naisten salilla. En tiedä, miksi en viihdy niillä muilla kuntosaleilla, jotka ovat yhteissaleja. Tai ehkä se on se kaikki testosteroni.... Periaattessa välineet kaikkiin liikkeisiin löytyykin naisten salista, mutta kyykyissä tulee vastaan se, että en pysty käsilläni nostamaan niskan taakse niin paljon painoja kuin mitä jalat kestää. Tätä varten löytyy laite, mutta valitettavasti juuri siitä salista, jossa kaikkein vähiten haluaisin olla. Lisäksi vielä sieltä toiselta, ei ihan niin epämiellyttävältä salilta löytyy parempi vatsalihaslaite. Kävinkin sitä kokeilemassa ja olihan se tehokas! Treenistä on nyt tätä kirjoittaessa 3 päivää ja mahassa tuntuu vieläkin. Naisten salin laite on ikävä. Vaakasoutuihin vähän improvisoitiin ja saatiin ne onnistumaan naisten salilla .

Pikkuisen meinasin tiistai-iltana ahdistaa, kun mietin, että miten saan aikani riittämään tähän kaikkeen. Mutta eiköhän se jotenkin onnistu... Toivotaan... Se nyt ainakin on selvä, että koirilta en typistä enää yhtään enempää aikaa! Totuus onneksi on, että tässä pienessä omantunnonpistoksessa olen käyttänyt niitä viikollakin pitemmillä lenkeillä kuin välttämättä aina ennen ja sen lisäksi olen lisännyt pikku treenejä lenkkien alkuun/loppuun. Lisäksi pitäis oppia tarpeen tullen viettään lepopäiviä, jos sellainen on vaihtoehdoksi merkitty, kuten seuraavassa harjoituksessa.

 

Lepo TAI PK-harjoitus 40-60 min TAI juoksua 50-60 min (PK), johon 4-5 x 15 s rennon reipasta spurttailua

Keskiviikkona kävin juoksulenkillä Ringan kans. Emma sai jäädä kotiin, koska se oli vielä toipilaana ripulista, eikä ollut sen vuoksi syönyt kovin paljon. Tarkoitus kait oli, että ensimmäisellä kerralla tehtäis 4 vetoa ja myöhemmillä kerroilla kaikki 5. Mutta... Arvaahan sen, minä tein kaikki heti . Kovin tahmeaa oli juoksu, edellisen päivän kyykyt painoi jaloissa. Osansa oli myös alustalla, jolla juoksin jonkin matkaa, eli asvaltoimaton pyörätie, joka oli pehmennyt lumien sulaessa.

Harjoituksen tiedot:
Kesto: 54 min
Matka: 6,7 km
Keskivauhti: 8:03 min/km
Keskisyke: 138
Maksimisyke: 157

Maksimisyke tuli tosiaan vetojen aikana, muuten pidin tiukasti sykkeen peruskestävyysalueella.

 

Lepo TAI liikkuvuus

Aluksi ajattelin, että käyn Hukassa torstain venyttelytunnilla, mutta se ei ollut heti töiden jälkeen, vaan vasta illalla. Olen äärimmäisen huono lähtemään enää salille kerran kotiin päästyäni. Lisäksi aloin miettiä, että kyllä mun tarvii olla välillä kotonakin. Niinpä sitten jäinkin kotiin. Mutta tein pitkät kunnolliset venyttelyt illalla telkkaria kattoessani. Siis oikeasti p-i-t-k-ä-t! Venyttelin kokonaisuudessaan tunnin, eli yhtä venytystä tuli pidettyä yllä aina muutaman minuutin ajan.


60 min PK, johon 2-3 x 4-5 min reipasta juoksua (VK) TAI tehokas ryhmäliikuntaharjoitus

Menin taas steppiin. Tarkoitus oli lämmitellä kunnolla juoksumatolla ennen tuntia, mutta jotenkin onnistuin kuppaamaan ja aikaa jäi vain noin 7 min. Mutta siitä oli oikeasti hyötyä! Tunnin alettua polvet eivät olleet yhtään kipeänä ja pääsin pitkästä aikaa stepissä kunnolla vauhtiin. Viikko sitten mietin jo, että pitääkö pitää vähän taukoa, kun meinaa homma maistua puulta, mutta nyt ei todellakaan tuntunut siltä. Vaikka en niin noita kulutuksia seuraakaan, niin nyt on pakko mainita, että viikko sitten sykemittarin näyttämä kulutus oli 333 kcal, nyt 404.

Tunnin tiedot:
Kesto: 55 min
Keskisyke: 153
Maksimisyke 179

Eipä tuossa ehtinyt miettiä viisaudenhampaan tulehduttamaan suuta eikä uusia kenkiä (jotka siis ei todellakaan tällä kerralla tuntuneet oudoilta) . Jatkossakin pitää kyllä lämmitellä ennen tuntia. Muistinpa nyt senkin, että Maija sanoi, että jos juoksun korvaa muulla liikunnalla, olisi hyvä juosta ennen tai jälkeen vähän, jotta juoksutuntuma säilyy. Pikkuisen edelleen epäilen, että tämä ei vieläkään ihan ollut Maijan tarkoittamaa vauhdikasta/tehokasta ryhmäliikuntaa... VK-alueella olin pysynyt 24 min, joten aika iso tuli mentyä ihan maksimikestävyydelläkin.