Olen pitkään halunnut käydä Ranuan eläinpuistossa. Hassua, kun se kuitenkin on aika lähellä, eikä siellä ole tullut käytyä. Tai kerran aikaisemmin olen, mutta siitä on aikaa. Just menomatkalla muisteltiin, että on tainnut olla vuosi 1983, joten en muista siitä juuri mitään. Ainoastaan sen, että sekulla tippui punainen hanska hirviaitaukseen ja isäni kävi sen sieltä hakemassa. Hätä meinasi tulla siinä vaiheessa, kun hirvet kiinnostuivat asiasta ja lähtivät kohti. Kotimatkalla nähtiin vielä aivan vapaana tallustava hirvi, joka juosta jolkutti tien vieressä auton edellä jonkin matkaa.

Nyt viimein sain toteutettua toiveeni ja mukaan houkuttelin muut "Salmisen naiset", eli äitini, isäni (toisen) ex-vaimon sekä siskopuoleni. Reissupäiväksi satuttiin valitsemaan kesän toistaiseksi pahin hellepäivä ja matkaan lähdettiin heti aamusta ajatuksena, että mahdollisimman moni eläin jaksaisi vielä näyttäytyä. Olihan niitä, ainoastaan eläintalossa (näätäeläimet ja pienjyrsijät) oli aika hiljaista ja lisäksi ahma pysyi kolossaan. Karhuaitauksille tähdättiin ruokinta-aikaan, mikä olikin hyvä ratkaisu. Oli mukava katsella, kun karhut odottivat välipalaansa .

 

23-vuotias ruskeakarhu-uros Palle-Jooseppi nappaamassa lentävää omenaa.

 

Ruskeakarhunaaras Doris odottelee syliin lentävää välipalaansa .

 

20-vuotias jääkarhu-uros Manasse ja porkkana

 

Kieltämättä yhdistelmä: jääkarhu, helle ja porkkana tuntui aika oudolta... Lisäksi yksin aitauksessaan olevan toinen jääkarhunaaraista vaikutti vähän levottomalta. Eläintenhoitaja sanoi sen johtuvan nimenomaan ruokinta-ajasta, mutta minusta näytti, että se ennemminkin kaipasi betoniaidan takana olevia lajitovereitaan. Tai ainakin pyrki niiden luo, koska hyppi toistuvasti aitaa vasten ja kurkisteli/kuunteli pienistä raoista. Tässä vaiheessa tulin taas miettineeksi omaa suhtautumistani eläintarhoja kohtaan...

Häkkeihin suljetuista villieläimistä ja helteestä huolimatta päivä oli kuitenkin mukava . Tuolla varmaan kannattaisi käydä jonain toisena vuodenaikana, tarha kun on auki ympäri vuoden. Muutama lisäkuva taas naamakirjassa.